четвер, 18 травня 2023 р.

 

«Чарівні візерунки»

майстер-клас з української народної вишиванки

 


Вишиванка — це не тільки прадавня частина гардеробу нашого народу, що передавалась нащадкам та служила оберегом для його власника. Сьогодні, як і колись, вишита сорочка є надважливою річчю для кожного українця.  В минулому вишиванка була підставою для цькування,  вона рятувала в голодомор (обмінювали на хліб),  її закопували в землю, аби зберегти для майбутніх поколінь, бо вважалась найдорожчим предметом в родині. Українська вишита сорочка має важливу роль глибоке значення, і в даний час виконує важливу роль – це боротьба проти агресора.

 

Вишиванка – це код наці і не просто одяг, а частина душі. Наші працьовиті пращури завжди вміли створити справжню красу з полотна та ниток. Достеменно невідомо, коли ж вишиванка почала розвиватись як галузь мистецтва. Дослідники стверджують, що розвиток вишиванки відбувався протягом кількох століть. З року в рік предки збагачували ремесло новими орнаментами та техніками. Українські жінки навчились виготовляти нитки унікальних відтінків для того, щоб на полотні вигравали нові кольори. В давнину вірили, що вишиванка оберігає людину, дарує їй добру долю та здоров’я.

Художній керівник Перегінського НД провела для дітей майстер-клас. Де кожна дитина дізналася генетичний код вишивки свого ім’я. 




Немає коментарів:

Дописати коментар